Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Opdateringer på Gulvfakta

Som opfølgning på artiklen om Gulvfakta i Magasinet GULV! fra marts 2020, får du her en oversigt over de mange opdateringer og ændringer, som Gulvfakta har gennemgået det seneste år – og mange flere er på vej.

Et nyt layout og en optimeret struktur
Gulvfaktas nye layout er designet af firmaet Sorthvid, og med hjælp fra en stor gruppe af både entreprenør- og leverandørmedlemmer af Gulvbranchen samt eksterne brugere, blev der på en workshop i juni 2019 skabt en ny struktur i Gulvfakta. I tæt samarbejde med Dansk Byggeris webteam og programmører fra firmaet Illumi, blev det nye Gulvfakta – der kunne lanceres den 2. marts 2020 – skabt.

De indledende overskrifter er øget til 9 mod de tidligere 5, hvilket blandt andet gør navigationen og brugen mere intuitiv. Der er kommet en ny søgefunktion som nu søger på teksten i Gulvfakta, mod tidligere hvor søgningen røg ud på Google. Der er læst korrektur på alt indhold og sproget er ændret til et mere læsevenligt og aktivt sprog.

Vådrumsfakta er blevet integreret i Gulvfakta og hedder nu blot Vådrum.

Gulvfakta har også taget afsked med 2 afsnit – Flisegulve (klinker med mere) og Magnesitgulve – primært fordi der ikke var nogle fagtekniske udvalg bag afsnittende, som kunne opdatere dem, men også fordi der ikke umiddelbart er nogle medlemsvirksomheder i Gulvbranchen, der udfører disse opgaver.

Orientering om opdateringer og ændringer
Ændringer kan have stor betydning, hvorfor det er vigtigt, at du bliver orienteret hver gang der ændres eller tilføjes noget. Som noget nyt har du  nu mulighed for at tilmelde dig seneste ændringer i Gulvfakta. Tilmeldingen sker på gulvfakta.dk. På Gulvfaktas forside fremgår også en oversigt over seneste ændringer og de bliver annonceret i Magasinet GULV! og via Gulvbranchens nyhedsbreve.

Med disse 4 nye kanaler er det nu vores håb, at der ikke længere er nogen, der misser vigtige opdateringer eller ændringer i Gulvfakta.  

Nyt indhold i Gulvfakta
På Gulvfaktas forside er der kommet 3 nye hovedafsnit:

  • Specialgulve
  • Tekniske egenskaber
  • Kvalitetssikring

Derudover kan du nu også finde Gulvbranchens populære forventningsfoldere og en oversigt over dine 6 mest sete sider på forsiden. Dette er nye hurtige genveje til dine favoritter.

Gulvbranchens publikationer og vejledninger bliver løbende integreret i Gulvfakta og udgår derfor også løbende fra Gulvbranchens hjemmeside, hvor de tidligere havde adresse. Folderne integreres i Gulvfakta så vigtig tekst kun fremgår ét sted og derved også kun skal opdateres ét sted.

I skrivende stund er følgende foldere enten overført eller helt udgået:

Antistatiske gulve og ESD-gulve
Folderen Antistatiske, statisk afledende og statisk ledende elastiske gulvbelægninger, er blevet erstattet af et helt nyt afsnit i Gulvfakta, som er skrevet af ekstern ESD-specialist Claus Hilker, Zenitech. Afsnittet finder du under Specialgulve.

Ridseprøvning
Denne tidligere folder med samme navn er integreret i Gulvfakta uden ændringer. Ridseprøvning bør altid være en del af den overtagelseskontrol du laver i forbindelse med din kvalitetssikring, hvorfor afsnittet er placeret under Kvalitetssikring.

Bestemmelse af trækstyrke
Den tidligere folder Metode til bestemmelse af afretningsmaterialers trækstyrke til brug på byggepladser, er også integreret i Gulvfakta. Den eneste ændring består i en mere præcis benævnelse af de limtyper, du må anvende. Afsnittet finder du også under Kvalitetssikring.

Installationsgulve
Den tidligere selvstændige publikation om Installationsgulve fra Gulvbranchens hjemmeside er blevet integreret med Gulvfakta, og folderen er dermed udgået. Det er kun skemaet Guide til funktionelle behov, der har været relevant at hente over i Gulvfakta. Installationsgulve er placeret under Specialgulve.

Akustik
Den tidligere folder Gulve og akustik er integreret i Gulvfakta og smeltet sammen med det tidligere afsnit 3.6 Lyd og gulve. Afsnittet finder du under Tekniske egenskaber.

Mærkning
Folderen Trægulve og Miljø er udgået. Den indeholdt informationer om mærkningsordninger, og disse har fået deres egen område i Gulvfakta i dag. Mærkning finder du under Tekniske egenskaber.

Udgåede foldere
Folderne Vinyl og Elastiske gulvbelægninger - statisk og dynamiske belastninger, var blot uddrag fra Gulvfakta og er derfor udgået.

Folderen Selvkompakterende eller selvudtørrende beton er udgået. Den indeholdt gammelt og misvisende informationer.

Den tidligere vedligeholdelsesguide Tæpper – Forebyggelse – Vedligeholdelse – Rengøring – Pletter er udgået. Relevant indhold fra folderen er overført. Du finder det under Gulvbelægninger / Tekstile gulvbelægninger.

Reviderede afsnit

Spartling
Opdateret tabel om definitioner af spartellag - tabellen er nuanceret yderligere. Bemærkningsfeltet under Fuldspartling er revideret. Typen Opretning/afretning/tyndpuds/flydemørtel er ændret til Opretning og bemærkningsfeltet under Opretning er også revideret. Spartelafsnittet finder du under Støbte undergulve.

Profiler og lister
Afsnittet om profiler af plast er opdateret. I dag findes der også tørlimning (tape) til montering. Derudover findes der også lister af TPE (non-PVC), og så er det udspecificeret, at plastlister skal monteres i henhold til leverandørens anvisninger. Afsnittet kan du finde under Tilbehør og materialer.

Planhed
Større revision af tekst og illustrationer. Teksten er gjort over 350 ord kortere, mere præcis og forståelig. Derudover er der tilføjet et afsnit om rimelighedbetragtninger, og det fremgår nu tydeligt, hvor du må anvende 0,25 meter og 2 meter retholt. Illustrationerne er reduceret fra 5 til 3 og ligeledes gjort mere præcise og forståelige. Planhed finder du under Kvalitetssikring.

Måtter
Afsnittet om måtter har fået et frisk pust og findes nu under Gulvbelægninger. Indgangsmåtter er en vigtig del af gulvbelægningers levetid, og ligesom med gulvbelægninger skal der tænkes over korrekt materialevalg og type, dimensionering samt vedligeholdelse, for at opnå et godt resultat.

Funktionsanalyse
For at vælge den korrekte fugefrie gulvbelægning, bør du overveje de belastninger, gulvbelægningen vil blive udsat for. Ved at benytte skemaet Funktionsanalyse i samarbejde med din kunde og din belægningsleverandør, er alle forudsætninger, for at vælge den bedst egnede gulvbelægning, optimale. Skemaet er en gammel kending, men er nu udgivet i et nyt design og som skrivebar pdf. Skemaet finder du under Fugefrie gulvbelægninger / Valg af fugefrie gulvbelægninger.

Procedure ved reklamation
Reklamationsskemaet kan du nu finde i et nyt design og som skrivebar pdf på gulvbranchen.dk under Fagteknisk materiale.