Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Livlig debat om alt fra lærlinge til underentreprenørens udfordringer

Den 7. og 13. marts havde Gulvbranchen inviteret til fyraftensmøder på Gulvskolen i Viborg og Scandic i Hvidovre. Blandt de fremmødte leverandører og entreprenører gik snakken livligt om alt fra lærlinge til GVK. Der blev særligt sat fokus på de udfordringer, som man kan have som underentreprenør.

Både leverandører og entreprenører var mødt op, da Gulvbranchen inviterede til fyraftensmøder, og inden selve mødet blev åbnet af Anders Hjorth Jensen, branchechef, var der tid til at sludre og hilse på over en kop kaffe.

100 lærlinge om året vil skabe balance
Første tema på dagsordenen var manglen på lærlinge i Gulvfaget.

Sammen med blandt andet Mercantec og Byggeriets Uddannelser har Gulvbranchen sat gang i en opsøgende indsats, hvor vi skal besøge grundforløbselever på træfagenes byggeuddannelser rundt om i landet. Denne indsats blev præsenteret sammen med Gulvbranchens kampagne på sociale medier.

Du kan læse mere om begge indsatser her

Begge kampagner er en del af branchens forsøg på at skaffe de 100 lærlinge om året, som skal være med til at opretholde balancen mellem folk der går på pension og folk, der får et svendebrev.

Foruden Gulvbranchens egne indsatser, blev der også plads til nye forslag og ideer, som medlemmerne kunne tage med hjem. Blandt andet foreslog en af de tilstedeværende medlemmer, at gulvvirksomhederne tager kontakt til 8. og 9. klasser for at tilbyde virksomhedspraktik.

Det første år med én gulvskole blev også drøftet. Her blev det pointeret, at Mercantec i Viborg har løftet opgaven godt efter, at NEXT sidste år måtte lukke deres gulvuddannelse. Holdningerne, til hvorvidt det har påvirket elevernes lyst til at blive gulvlægger, var dog spredte. Oplevelsen er, at Viborg ikke er for langt væk for de yngre elever, men for de elever, der allerede har en familie, kan det godt være en udfordring. 

En underentreprenørs udfordringer
Der var ingen tvivl om, at mødets store samtaleemne var udfordringerne som underentreprenør.

Henrik Ancher, fra Gulvbranchens bestyrelse, åbnede snakken ved at fortælle om nogle af alle de udfordringer, som han som underentreprenør står overfor:

- Det skal gå hurtigt, og det skal ikke koste ret meget, fortalte han.

Herefter fulgte andre tilkendegivelser fra de fremmødte om manglende tillid i byggebranchen, for få penge i byggeriet, pres og udfordrende rammer for udbudsarbejdet. Men samtidig var der også et ønske om at gøre noget og finde en løsning i fællesskab.Jakob Diget Møller, chefkonsulent for Bygningsentreprenørsektionen hos Dansk Byggeri, var med til fyraftensmødet. Han svarede på medlemmernes spørgsmål og gik i dialog om udfordringerne. Blandt andet nævnte også han udfordringen om, at der kun er en overskudsgrad på 4,5 % i byggeriet, hvilket er med til at presse alle parter.      

Dialogen kom derudover også ind på god udbudsskik og sluttede med en opfordring til hovedentreprenørerne om at huske rammen igennem hele projektet. Så der også i slutningen af et byggeri er tid og ressourcer til det gode gulvarbejde.