Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Tjen penge på at tage en lærling

Gulvbranchen i Dansk Byggeri hører ofte fra medlemmerne, at det er dyrt at tage en gulvlæggerlærling. Men det er en myte. Dansk Byggeris uddannelsesafdeling har udviklet en lærlinge-beregner, hvor du sort på hvidt kan se, at det er en god forretning.

Der er gode penge at tjene på at tage en lærling, men i branchen florerer en myte om, at det både er dyrt og besværligt.

– Enhver virksomhed, der vælger en elev, som passer i virksomheden, burde kunne tjene penge på eleven. Men mange af vores medlemmer har fejlagtigt den modsatte opfattelse, siger Jesper Juul Sørensen, uddannelseschef i Dansk Byggeri, der ofte bliver kontaktet af medlemmer, som er i tvivl om, hvad en lærling reelt koster.

Beregn selv din fortjeneste
Dansk Byggeris uddannelsesafdeling har udviklet en lærlinge-beregner, hvor du sort på hvidt kan se, at det er en økonomisk fordel at tage en lærling. Det er et regneark, hvor lønnen er lagt ind, produktive timer i virksomheden og ikke-produktive timer f.eks. på skolen. Desuden er oplistet en række lønomkostninger som f.eks. ferietillæg og ATP, der er givet, men også mere individuelle udgifter f.eks. til arbejdstøj og værktøj. Dansk Byggeri anbefaler, at du selv taster tallene ind, så du får et reelt billede.

Helt nøjagtig hvor god en forretning en lærling er, afhænger af hvilken timeløn, du kan fakturere elevens arbejde for til kunden. Med lærlinge-beregneren i hånden og din timepris for en lærling, kan du selv regne ud, hvor god en forretning det er.

Finder lærlinge-beregneren her.
Lærlinge forpligter
Men er det så besværligt at tage en lærling?

– Det er klart, at det kræver noget af ledelsen. De er nødt til at følge med i lærlingens uddannelse både på virksomheden og på skolen. De skal vide, hvad lærlingen er god og dårlig til. Det er virksomhedens ansvar at sikre, at eleven både lærer at lægge alle typer gulve og kommer hele vejen rundt om det faglige. Sammen med eleven skal virksomheden udfylde en logbog, der er et juridisk dokument, der dokumenterer, hvad eleven har lært, siger Jesper Juul Sørensen.

Gode råd om lærlinge

Inden du ansætter:

  • Bed om at se karakterer, eksamensbeviser, udtalelser fra folkeskolen og eventuelle referencer fra tidligere jobs.
  • Inden de tre første måneder, som er prøvetiden, bør du sørge for, at lærlingen har gennemført grundforløbet. Ligesom du bør vurdere om lærlingen:
  • Gennemfører grundforløbet.
  • Har anlæg for faget.
  • Er motiveret for at lære faget og udvikle sine kvalifikationer.
  • Kan møde til tiden og overholde aftaler.
  • Kan samarbejde og indgå i kunderelationer.
  • Er i stand til at gennemføre hele uddannelsen.