Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Kære bygherre og rådgiver: Tag nu jeres egne udbudskrav alvorligt

Vi er i en situation, hvor der bliver udført masser af vådrum af virksomheder, der ikke lever op til kravene, skriver Gulvbranchen i dagens debatindlæg

Når I bygherrer og jeres rådgivere blæser på krav fra SBi, når I skal udføre vådrum, så løber I en unødig risiko for utætte gulve med råd- og svampeskader som følge. I er også med til at svække de virksomheder, der værner om det gode håndværk.

Det er frustrerende for de ansvarsfulde gulventreprenører, at opgaver på vådrumsarbejde gang på gang bliver tildelt firmaer, der ikke lever op til anbefalingerne i SBi’s vådrumsanvisning. Det betyder for en brancheforening som Gulvbranchen, at det bliver sværere og sværere at overbevise gulvvirksomheder om fordelene ved at være tilknyttet en uvildig kontrolordning, som opfylder anvisningernes krav om uddannelse og kvalitetssikring. For hvis I som bygherrer og rådgivere er ligeglade med reglerne, så vinder gulventreprenøren ikke flere vådrumsopgaver ved at lade sig certificere.

Markedet forsvinder
For Gulvbranchens Vådrumskontrol (GVK) får det den konsekvens, at vi ikke har fået den tilgang af gulventreprenører til kontrolordningen, som alle havde forventet. Og det er jo stik imod SBi’s fokus på kvalitetssikring af vådrum. Uden kontrolordninger som GVK vil vådrum udført i vinyl næppe forblive i SBi’s anvisninger. Hvis vi kommer tilbage til tidligere tiders (manglende) standarder er der risiko for, at markedet simpelthen forsvinder!

Den udeblevne tilslutning til GVK er ikke udtryk for, at der bliver lavet færre badeværelser og køkkener med vinylbelægning. Tværtimod bliver der lavet rigtigt mange vådrum på skoler og institutioner, fordi det ofte er en rigtig god og holdbar løsning. Men desværre bliver det meste af vådrumsarbejdet udført af virksomheder, der ikke opfylder SBi’s anvisninger om kontrol af det udførte arbejde.

Historiske skader
For lige at genopfriske hukommelsen om hvorfor GVK blev etableret, så skal vi tilbage i 70’erne, hvor utætte badeværelser forårsagede vandskader med alvorlige råd-, fugt- og skimmelproblemer til følge. Baggrunden var ofte en kombination af forkerte materialer og dårligt håndværk. Det stod hurtigt klart, at noget måtte gøres for at skabe tryghed og ordnede forhold. Derfor påtog Gulvbranchen sig ansvaret og medvirkede til etableringen af en certificeringsordning for udførelse af vådrum - GVK.

Med krav til materialer og uddannelse samt ekstern kvalitetssikring var succesen i hus, og der blev ryddet ud i skoven af useriøst vådrumsarbejde. Følgeskader fra utætte badeværelser faldt dramatisk, og det var en win-win-situation for alle parter i byggeriet: Kunden fik et kvalitetsprodukt, forsikringsselskaberne skulle ikke punge ud for rådskader, og Gulvbranchen fik løftet bundniveauet.

I er medskyldige
Nu er vi imidlertid havnet i en situation, hvor der igen bliver udført masser af vådrum af virksomheder, der ikke lever op til kravene om egenkontrol og ekstern kvalitetssikring.

Som bygherrer er I og jeres rådgivere medskyldige, fordi I mangler fokus på kvalitet og kontrol, når det gælder vådrum.

Det underminerer gulventreprenørens incitament til at investere i uddannelse og kvalitetssikring, at I alene går efter discountløsningerne. Risikoen for fejl stiger og dermed også risikoen for ekstraregninger til at udbedre følgeskaderne.

Derfor kære bygherrer - hold nu fast i jeres egne udbudskrav, der rent faktisk foreskriver, at arbejdet skal opfylde SBi’s krav. Vælg en gulventreprenør, der er medlem af GVK - Gulvbranchens Vådrumskontrol.