Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Omfattende problem med restbyggefugt

Insisterende bygherrer må selv tage ansvaret, mener Gulvbranchens medlemmer

Godt 90 % af gulvlæggerne oplever, at der er problemer med restbyggefugt, når de skal lægge gulvbelægningen. Det skyldes i de fleste tilfælde, at bygherren ikke afsætter tilstrækkelig til tid udtørring af betonen i tidsplanen. Det fremgår af en ny undersøgelse, som Gulvbranchen i Dansk Byggeri har foretaget blandt 154 medlemsvirksomheder.

- Bygherrer tager ikke restbyggefugt alvorligt nok, og hvis de endelig gør det, så gør de det forkert, lyder konklusionen på undersøgelsen fra Torben Hessing-Olsen, konsulent i Gulvbranchen.

Selvom kun 22 % af virksomheder har medvirket i undersøgelsen, så mener han, at den understøtter de problemer, som både Gulvbranchen og eksperter i fugtmåling fra Teknologisk Institut og fugtmålingsfirmaet NCS Fugtteknik A/S oplever.

Gulvlæggere bliver presset

Gulventreprenører presses ofte af bygherrer til at montere gulvbelægningen på et for fugtigt underlag, viser undersøgelsen. Men det ligger de ikke under for. Knapt hver anden udfører simpelthen ikke opgaven, før forholdene er i orden, mens godt 50 % skriftligt gør bygherren opmærksom på, at de kun gør det på hans ansvar.

-Ofte bliver kontrakten med gulventreprenøren først lavet 14 dage før, arbejdet skal udføres, og så er det for sent at råbe vagt i gevær. Hvis kontrakten blev lavet i god tid forinden, og gulvlæggeren var med ved projektgennemgangen, kunne han nemmere vurdere, om tidsplanen var realistisk, og så ville bygherrer måske begynde at tage fugt mere alvorligt, siger Torben Hessing-Olsen.

Plads til forbedringer

70 % af de medvirkende i undersøgelsen foretager altid en stikprøve af fugtniveauet, inden de monterer gulvet, mens resten indrømmer, at de kun gør det ind imellem.

-Det er ikke godt nok. Der er langt større risiko ved at løbe risikoen, end de er klar over. Her er plads til forbedring, og vi vil i Gulvbranchen arbejde for, at endnu flere laver stikprøvekontrol hver gang, siger Torben Hessing-Olsen.

Bruger forkert udstyr

Undersøgelsen afslører også, at hele 47 % alene bruger en overfladescanner til at måle den relative fugtighed.

-Her har Gulvbranchen også et stort stykke oplysningsarbejde over for medlemmerne. Fugtigheden kan ikke måles alene ved at bruge overfladescannere – såkaldte kapacitive måludstyr. Det er nødvendigt også at foretage destruktive målinger for at sikre sig retvisende fugtniveauer, siger Torben Hessing-Olsen.

Tæt dialog er vejen frem

Jørgen Baden, teknisk chef hos Tarkett, der producerer en lang række gulvbelægninger, genkender problemerne med restbyggefugt og brug af forkert udstyr til måling af fugten men fortrinsvis i nybyggeri, hvor der skal monteres trægulve.

-Typehusfirmaerne står alene med hele ansvaret, så de er ret lydhøre. Ingen tør tage ansvaret for at lægge trægulve, hvis den relative fugtighed ikke er under 90 %, fordi konsekvenserne er fatale. Igennem en tæt dialog igennem de sidste 6-7 år har vi opnået, at typehusfirmaer tidligt i byggefasen sætter en pumpe på gulvvarme og dermed starter udtørringen. De har rimelig godt styr på fugt, siger Jørgen Baden.